Mökin kultti

The original article: Ксения Кошелева для © STOP in Finland (Август, 2009)

Article reference: Venäläiset mökinomistajat ostavat palveluja (2012) – a sociocultural article that deals with Finnish mökki Vs Russian datša phenomenon. Full version is available at www.matkailu.org

Venäläiset mökinomistajat ostavat palveluja

Kirjoittajat: Anna-Mari Syrjäläinen, Maria Taurén ja Kirsti Kurki

Savonlinnan seutu on yksi suosituimmista venäläisten datšakauppakohteista. Seudulla on ulkomaalaisten omistuksessa yli 700 kiinteistöä tai tonttia, pääosa venäläisillä. Venäläiset omistajat tarvitsevat monenlaisia mökkipalveluja kyetäkseen viettämään laadukasta ja monipuolista vapaa-aikaa (…)
Kuva: Kirsti Kurki


Venäläinen ja suomalainen mökkeily on erilaista!

Ksenia Kosheleva artikkelissaan Mökin kultti (2009) erottaa seuraavat mökin ja datšan pääpiirteet. Venäläinen datša sijaitsee useimmiten pienessä datšakylässä, jossa naapurit ovat lähellä ja elämä sosiaalista. Suomalaisella mökillä tärkeintä on yksinäisyys. Vilkas keskustelu aidan kautta naapureiden kanssa on yksinkertaisesti mahdotonta, koska aidat ja portaat eivät kuulu mökkikulttuuriin ja naapureita ei ole monen kilometrin säteellä. Suomalaisten mielestä mökin ainutlaatuisuus on samalla tilaisuus olla puhumatta kenellekään.

Koshelevan mukaan datšalla oleskelun tarkoitus ei suinkaan ole pelkkää leppoisaa löhöilyä, vaan ruokatarpeiden kasvattaminen omassa puutarhassa talven varalle. Aiemmin ei tuoreita vihanneksia useinkaan talvisaikaan ollut saatavilla muualta kuin omasta takaa ja nykyisin niiden hinta saattaa olla monelle liian korkea. Kaali, porkkana, peruna, sipuli ja punajuuri säilyvät hyvin ja ovat lukemattomien herkullisten venäläisruokien perusaineksia.

Jos yksi tärkeimmistä datšan ajanvietoista kitkemisen jälkeen on sienien ja marjojen kerääminen, valtaosa suomalaisista suhtautuu tähän urheiluun yllättävän välinpitämättömästi. Suomalaiseen mökkikulttuuriin kuuluu enemmän saunominen, grillaaminen, hiljainen luonnon tarkastelu, veneily, lukeminen, ehkä jopa mölkyn pelaaminen. Tietysti venäläiseen datšakulttuuriin tulee vähitellen eurooppalaisia trendejä eli saunominen ja grillaaminen eivät ole enää uutta venäläisillekään. Mutta edelleen monille datša on assosiaatio kovasta työstä kasvimaalla.

Koko opinnäytetyö on luettavissa ammattikorkeakoulujen Theseus-julkaisuarkistossa: Syrjäläinen, Anna-Mari & Taurén, Maria 2012

Julkaistu: 10.12.2012

Kirjoittanut: Matkailu.org/UEF

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s